Hlavní obsah

Další úder Řecku, agentura drasticky snížila rating velkých bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s snížila ratingy čtyř předních řeckých bank o tři stupně na úroveň CCC. Navázala tím na pondělní degradaci státního ratingu Řecka na tutéž známku, protože domácí banky budou případným vyhlášením platební neschopnosti státu postiženy nejvíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S snížila z původní známky B ratingy dlouhodobých závazků všech bank, které v Řecku hodnotí – National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank a Piraeus Bank. Vyhlídky těchto ratingů zůstávají negativní, to znamená, že agentura počítá s jejich dalším zhoršením.

S v pondělí ocenila schopnost Řecka splácet dluhy jako nejhorší ze všech zemí, které na světě hodnotí. Agentura to zdůvodnila rostoucí pravděpodobností restrukturalizace řeckých dluhů, kterou by vzhledem k poškození soukromých věřitelů hodnotila jako vyhlášení platební neschopnosti.

Jak uvedla v rakouském parlamentu ministryně financí Maria Fekterová, případný krach Řecka může vyvolat řetězovou reakci s nedozírnými následky pro celou eurozónu.

„Pokud evropské země pošlou Řecko do platební neschopnosti, vyvolá to nebezpečí nákazy a ostatní země se dostanou rovněž do vážných problémů,“ cituje Fekterovou agentura Reuters. Podle ministryně je nejvhodnější formou při snižování řeckého dluhu přísně kontrolovaná pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám