Hlavní obsah

Státní dluh Česka se koncem března zvedl na 1,4 biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o více než 60 miliard korun na 1,404 biliónu korun. Údaje z počátku dubna ve středu potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 133 000 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Vnitřní zadlužení státu se ve čtvrtletí zvýšilo o necelých 64 miliard korun na 1099,9 miliardy korun. Zahraniční dluh státu naopak klesl o 3,3 miliardy korun na 307,8 miliardy korun.

V letošním roce si chce ministerstvo financí půjčit 220 miliard korun, v roce 2012 téměř 219 miliard a v roce 2013 si hodlá půjčit 207 miliard korun. Na zahraničních trzích si chce letos ministerstvo financí půjčit zhruba 88 miliard korun. Ministerstvo rovněž plánuje letos vydat pilotní emisi státních dluhopisů o objemu maximálně deset miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám