Hlavní obsah

Facebook bude k mání na burze, jeho cena je sto miliard dolarů

Právo, DPA, znk

Sociální síť Facebook na podzim podá žádost o vstup na burzu. Oznámila to americká stanice CNBC, podle níž může hodnota společnosti přesáhnout 100 miliard dolarů (přes 1,6 biliónu korun), zatímco ještě nedávno zněl odhad na polovinu – 50 miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Vstup na burzu by se měl odehrát pod taktovkou banky Goldman Sachs, která do Facebooku na začátku roku investovala 450 miliónů dolarů. Akcie by se mohly začít prodávat už v prvním čtvrtletí příštího roku. Facebook by se tak stal cennější značkou než například eBay, Yahoo nebo mediální skupina Time Warner.

Uživatelů poprvé poněkud ubylo
- Podle nově zveřejněných údajů společnosti počet uživatelů v USA a Británii poprvé klesl.
- Na začátku května jich v USA bylo 155,2 miliónu, na konci jen 149,4 miliónu, v Británii přišla firma o sto tisíc uživatelů.
- Celkově však množství uživatelů Facebooku v květnu ve srovnání s dubnem vzrostlo o 11,8 miliónu.
Zdroj: DPA

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg dosud se vstupem na burzu nespěchal: firma má dost peněz od investorů a nemusí pravidelně zveřejňovat výsledky svého hospodaření.

Společnost má ale ještě letos dosáhnout zákonného limitu 500 investorů, po jehož překročení musí finanční informace zveřejňovat tak jako tak. Představitelé Facebooku proto podle CNBC označili nabídnutí akcií široké veřejnosti za „nevyhnutelné“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám