Hlavní obsah

Exekutor obstavil Polívkovi účty, herec nezaplatil poplatky

Právo, Pavel Karban
Brno

Soudní exekutor obstavil tři bankovní účty herce a bývalého „valašského krále“ Boleslava Polívky. Návrh na exekuci jeho majetku, včetně jeho společnosti Farma Bolka Polívky, podalo Valašské království, respektive jeho správce Tomáš Harabiš.

Foto: Archiv Právo, Právo

Boleslav Polívka s insigniemi Valašského království

Článek

Exekuční příkazy vydal kroměřížský exekutor David Chaloupka na základě rozhodnutí Městského soudu v Brně. Oba jsou na částku 17 814 korun.

„Byly vydány exekuční příkazy, nic bližšího však nelze sdělit,“ uvedl kandidát exekutorského úřadu v Kroměříži Miroslav Úlehla. Právo má kopie obou exekučních příkazů k dispozici.

Důvodem soudů je spor o značku Valašské království, který se táhne od roku 2002.

Známý herec tvrdil, že název Valašské království vymyslel on a že Harabiš svůj podnikatelský projekt pojmenoval neoprávněně. Vlastnictví značky Valašské království ale Harabišovi přiznal nejen Úřad průmyslového vlastnictví, ale i soudy.

Polívka nereagoval na výzvy

Tím posledním byl Vrchní soud, který loni na podzim potvrdil, že Harabišovy kroky nelze označit za nekalou soutěž.

„Návrh na exekuci jsme podali několik měsíců poté, co nereagoval ani na opakované výzvy k úhradě soudních výloh za prohraný spor,“ přiblížil Harabiš.

Kromě toho musí Polívka zaplatit i náklady na právní zastoupení v exekučním řízení a náklady na exekuci, dohromady dalších 15 584 korun.

Exekuce se týká tří Polívkových účtů ve dvou bankách. „Ještě by měla běžet jedna exekuce na stejnou částku, a to z účtu společnosti Farma Bolka Polívky,“ vysvětlil správce Valašského království, který se diví tomu, proč si kvůli 18 tisícům nechal Polívka zablokovat účty.

Harabiš upozornil, že uvedená suma je jen část nákladů Valašského království vynaložených na obranu při posledním soudním řízení u Vrchního soudu, které Polívka a společnost Farma Bolka Polívky proti němu vedl.

Harabiš: Žádost o omluvu zvážíme

„České soudnictví bohužel ani neumožňuje požadovat skutečné náklady na obranu v soudním sporu. Ty se pohybovaly zhruba na dvojnásobku za právní pomoc a spoustu vlastního času a práce.“ S tím, že mu soud dal za pravdu, je Harabiš spokojen.

„Za pravdu nám v průběhu devíti let daly všechny soudy a rozhodnutí byla vždy jednoznačná. Bohužel pan Polívka z toho dělal komedii pro média v domnění, že se pod jeho mediálním tlakem položíme,“ myslí si.

Exekuce může podle správce Valašského království spor s Polívkou konečně ukončit. Sám ale ještě neví, zda nebude žádat omluvu. „Přece jenom nás vláčel médii a soudy hodně dlouho a nalhal toho o nás dost. Ještě tu možnost zvážíme,“ naznačil.

Pražská advokátní kancelář Erhartová Vítek, která Polívku ve sporu s Harabišem zastupovala, vyústění sporu nechtěla komentovat. Právník Jindřich Vítek byl v úterý v nemocnici a po své asistence pouze vzkázal, že se k exekuci nebude vyjadřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám