Hlavní obsah

OKD mělo loni čtyřnásobný zisk, stoupl na šest miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Těžební společnosti OKD v loňském roce vzrostl čistý zisk na 6,32 miliardy korun. Předloni firma vykázala zisk ve výši 1,5 miliardy Kč. Tržby OKD z prodeje uhlí se v souvislosti s růstem cen na světových trzích meziročně zvýšily o 25 procent na 33,18 miliardy korun.

Článek

Celkem OKD v roce 2010 vytěžily 11,2 miliónu tun uhlí, což bylo o zhruba 600 000 tun více než předloni. Téměř polovina loňské produkce byla určena pro český trh, další dodávky šly na Slovensko, do Rakouska a Polska.

OKD je jedinou firmou v ČR, která těží černé uhlí. Svůj potenciál těžby odhaduje na 206 miliónů tun uhlí. Od roku 2008 investovala téměř deset miliard korun do nových technologií, které mají přinést vyšší efektivitu těžby. Vytěžitelné zásoby dávají firmě 18 až 20 let perspektivy podnikání v těžbě, o další produkci po roce 2030 rozhodne podle vedení OKD aktuální situace na trhu.

OKD zatím nehodlá měnit strukturu své těžby do budoucna. Neplánuje ani těžbu v nových lokalitách. OKD těží ve čtyřech dolech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Vlastníkem OKD je společnost NWR, kterou většinově ovládá investiční společnost BXR Mining B.V. spoluvlastněná finančníkem Zdeňkem Bakalou. Zhruba třetina akcií NWR je volně obchodovatelná na burze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám