Hlavní obsah

Stávka bude v pondělí, hrozí dopravní odbory

Novinky, ČTK, pit, jov
Praha
Aktualizováno

Stávka dopravních odborů proti vládním reformám by mohla začít v pondělí 13. června, konkrétně od 3.00 do 16.00 hodin. Odbory hrozí stávkou, pokud se s vládou nedohodnou na kompromisní podobě reforem do desátého června. Řidiči například odmítají pozdější odchod do důchodu. Tvrdí, že v 70 letech už svou práci vykonávat nemohou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"V současné době nemůžeme tuto informaci potvrdit, je to jedna z variant, vše se rozhodne v pátek," uvedla pro Novinky mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová s tím, že vláda má ještě pořád šanci.

Podle Kašparové proběhne mimořádný brífink v pátek v 11.00 hodin, na němž bude vyhlášen případný termín a organizace stávky.

Mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová sdělila, že vedení firmy tento týden od odborových organizací dostalo vyjádření o možném vyhlášení stávky kdykoli po 10. červnu.

Stávka na 99 procent vypukne

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek po jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) uvedl, že společnou řeč nenašli. „Na 99 procent stávka bude,“ zhodnotil možné výsledky pátečního jednání Dufek. Podle něj se do ní téměř jistě zapojí dopravní odbory a připojit se mohou také zemědělci a horníci, kteří udělají blokádu.

Kalousek si pochvaloval, že jednání proběhlo velmi věcně a ocenil, že spolu dokáží vůbec mluvit. Potvrdil ovšem, že jejich názory se v zásadních věcech rozcházejí, přislíbili si však další kola rokování.

Šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák v České televizi řekl, že doufá, že se podnik s odbory dohodne, aby stávka proběhla způsobem, při němž by nemusela být zastavena doprava. Pokud by se tak přesto stalo, má podnik připraven krizový plán. "Jeho součástí je například sehnání náhradních dopravců," řekl Dvořák.

Řídit v 70 letech není možné

Vedení ČMKOS už dříve uvedlo, že dopravní odbory podporuje. Odbory požadují stažení a úplné přepracování zdravotnické reformy a jinou podobu reformy důchodové.

„Je pro nás nepředstavitelné, aby tramvaj, autobus nebo metro řídil sedmdesátiletý řidič nebo strojvedoucí nebo zaměstnanec v jiné namáhavé profesi,“ uvádí se na stránkách internetového magazínu dp aréna s tím, že stávka v dopravě by se měla dotknout celého území ČR.

ČSSD stávku podpořila

ČSSD dopravní odbory, které hrozí stávkou, podpořila. Šéf strany Bohuslav Sobotka ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že soc. dem. má plné pochopení pro všechny formy protestů, které zvolí zástupci zaměstnanců.

Předseda ČSSD soudí, že odboráři chystají stávku i proto, že vláda odmítá vyslyšet jejich argumenty k reformám. „Vnímám to i jako výraz určitého zoufalství nad tím, že se odborům nedaří najít jakoukoliv cestu ke kompromisu,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám