Hlavní obsah

E.coli na Slovensku není shodná se smrtícím kmenem z Německa

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V nemocnici ve slovenských Košicích leží ve vážném stavu 25letý pacient, u něhož lékaři zkoumají, zda má v sobě epidemický kmen bakterie E.coli. Prešovská nemocnice, která bakterii zkoumala, ve čtvrtek odpoledne sdělila, že kmen bakterie není shodný s tím, který zabíjel v Německu.

Foto: Manfred Rohde,Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Reuters

Bakterie enterohemoragické Escherichia coli způsobující krvácivý průjem

Článek

K případu vydala ve čtvrtek odpoledne prohlášení prešovská nemocnice. „U tohoto pacienta byl v prešovské mikrobiologické laboratoři zjištěn kmen E. coli hem., který na základě dosavadních vyšetření citlivosti na antibiotika pravděpodobně není shodný s tím, který způsobil úmrtí v Německu,“ uvedla mluvčí prešovské nemocnice Renáta Koziaková.

„Pacienta převezli ve vážném stavu z Prešova. Má porušené parametry v krevním obraze, problém s funkcí ledvin a drobné krvácení na kůži,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí košické nemocnice Jaroslava Oravcová.

Přednosta kliniky infekčních nemocí košické nemocnice Ivan Schréter zároveň upozornil, že příčina není definitivně potvrzena: „Přítomnost bakterie E.coli v pacientově stolici byla zjištěna v prešovské nemocnici."

E.coli je bakterie, která je stálou součástí střevní flóry lidí i zvířat. Existují však jisté kmeny, které jsou schopny produkovat toxiny, mezi něž patří i současný epidemický kmen E.coli vyvolávající krvácející průjmy.  Způsobil smrt desítek lidí v Německu.

Nákazu zaznamenali i v dalších zemích včetně ČR, kde je hospitalizována jedna Američanka.

Reklama

Související témata:

Související články

EU odškodní zelináře kvůli bakterii

Ministři zemědělství Evropské unie se na úterním mimořádném zasedání shodli, že unie odškodní producenty zeleniny postižené dopady šíření nebezpečné bakterie...

Výběr článků

Načítám