Hlavní obsah

Inflace v květnu zrychlila, zdražily potraviny a pohonné hmoty

Novinky, pit
Praha

Růst spotřebitelských cen v květnu v porovnání se stejným obdobím zrychlil na dvě procenta z dubnových 1,6 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,5 procenta, což ovlivnilo hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Na zvýšené inflaci se podepsalo i výrazné zdražení pečiva.

Článek

Proti loňskému květnu zdražila řada druhů potravin, například ceny běžného pečiva stouply o 34,4 % a ceny chleba o 20,4 %. Zdražila i elektřina či zemní plyn, stouplo i čisté nájemné. Sestupnou tendenci naopak zaznamenaly ceny u oděvů.

„Za zvýšením tempa inflace tentokrát stojí hlavně ceny pohonných hmot, ale i potravin,“ připomněl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Ačkoli se prudký růst cen ropy na světových trzích zastavil, na konečné ceně u čerpacích stanic se to příliš neodrazilo.

„Ceny pohonných hmot se korigují jen velmi pozvolna a vůči loňsku jsou pořád výrazně vyšší – například u naturalu to je o 2,70 Kč,“ doplnil Kozub.

Výrazně silnějším inflačním tlakům Česko odolává hlavně díky silné koruně, která kompenzuje vysoké ceny na světových trzích. I přes květnový růst je ale inflace v Česku ve srovnání s okolními evropskými státy relativně nízká (například na Slovensku byla v dubnu 3,7 %).

Anketa

Pocítili jste v poslední době v domácím rozpočtu zdražení potravin?
ano, výdaje jsou znatelně vyšší
85,9 %
všiml/a jsem si, ale nezdá se mi to nijak výrazné
7,4 %
vyšší výdaje jsem nezaznamenal/a
6,7 %
Celkem hlasovalo 10511 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám