Hlavní obsah

Českou ekonomiku táhl vzhůru hlavně zahraniční obchod

Novinky, pit
Praha

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,8 procenta. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad s tím, že na výkon ekonomiky se pozitivně podepsal především zahraniční obchod.

Článek

„Hrubý domácí produkt ČR příjemně překvapil,“ sdělil analytik Raiffeisenbank Václav Franče s tím, že růst táhl hlavně export a investice. Spotřeba vlády a domácností naopak růst zpomalovala.

„Česká ekonomika těží ze slušné kondice svého největšího exportního trhu, Německa. Očekáváme, že náš západní soused letos poroste o 2,8 %, díky čemuž by se mělo české HDP zvýšit o 2,4 %,“ připomněl Jiří Moser ze společnosti PwC v ČR.

Jak ukázal nedávný průzkum PwC mezi generálními řediteli nejvýznamnějších tuzemských společností, očekávání šéfů firem jsou zatím velmi opatrná. Právě kvůli velké otevřenosti české ekonomiky se obávají zhoršení globální ekonomické situace a tím i poklesu poptávky po své produkci.

„Podniky se budou i letos snažit držet náklady hodně na uzdě. Navíc vzhledem k tomu, že většina firem plánuje letos financovat svou expanzi z vlastních zdrojů, nelze očekávat ani výrazné investiční výdaje. Dobrou zprávou je, že oproti loňským výsledkům by mělo letos více firem nabírat nové zaměstnance než propouštět,“ dodal Moser.

Reklama

Výběr článků

Načítám