Hlavní obsah

Ropy se těžit víc nebude, OPEC se nedohodl

Vídeň

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nebyli schopni dohodnout se na zvýšení těžby. Oznámil to po středeční schůzce ve Vídni generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí. Formálně tak platí těžební limit z konce roku 2008, který však organizace už déle výrazně překračuje. Ministři se mají opět sejít do tří měsíců, přesný termín si však nestanovili.

Článek

Rozhodnutí bylo nečekané, protože se předpokládala dohoda alespoň na nepatrném zvýšení produkčních kvót, které by odráželo současnou situaci. Výsledek dokládá nezvyklé napětí v této organizaci.

Ceny ropy v reakci po oznámení rychle vzrostly. Americká ropa WTI posílila až o více než dva dolary nad 101 dolarů za barel a podobným tempem rostla ceny ropy Brent, která se dostala ke 118 dolarům za barel.

Saúdská Arábie a další bohaté země Perského zálivu prosazovaly výrazné zvýšení limitu, aby uklidnily trhy a zmírnily nebezpečí globálního růstu inflace a útlumu ekonomiky. Proti tomu se ostřeji než dříve postavily Írán, Venezuela a Alžírsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám