Hlavní obsah

Rusko chce dát k ledu zastaralé jaderné reaktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se možná po katastrofě v japonské Fukušimě urychleně zbaví zastaralých jaderných reaktorů první generace, aby tak přispělo ke zvýšení bezpečnosti svých jaderných energetických kapacit. Prohlásil to v Moskvě na mezinárodní konferenci Atomexpo 2011 šéf ruské jaderné agentury Rosatom Sergej Kirijenko.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

Moskva podle Kirijenka už provedla první etapu prověrek svých fungujících i nově budovaných jaderných elektráren. Cílem prověrky je zajištění "absolutní bezpečnosti provozu při jakýchkoli přírodních anomáliích". Podle dřívějších zpráv ruských médií se do prověrky měly zapojit i týmy zahraničních odborníků.

Šéf Rosatomu podpořil myšlenku vytvoření mezinárodního sdružení expertů, kteří by nezávisle vyhodnocovali průběh a výsledky zátěžových testů jaderných zařízení. Rusko by své elektrárny pro tyto experty otevřelo a nabídlo by do expertního týmu i své odborníky.

Rusko má v současné době deset jaderných elektráren, v nichž využívá 32 jaderných reaktorů. Čtyři elektrárny jsou podle nedávného oznámení Rosatomu potenciálně nebezpečné, dvě – u Saratova a u Rostova – se nacházejí v seizmicky aktivních oblastech, novovoroněžská elektrárna v centrálním Rusku a elektrárna na poloostrově Kola na severozápadě země neodpovídají normám mezinárodní bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám