Hlavní obsah

Austrálie úplně zastavila dovoz krav do Indonésie kvůli krutému zacházení

Sydney

Austrálie úplně zastavila dovoz krav do Indonésie. Důvodem jsou záběry krutého zacházejí se zvířaty při jejich transportu a porážce. Indonéští řezníci zvířata bijí, mrzačí a nechají je dlouho umírat poté, co jim podříznou hrdlo. To Austrálii pobouřilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Otřesné záběry týrání dobytka na indonéských jatkách - bití, proříznutá hrdla, mučeníVideo: Reuters

 
Článek

Australským farmářům, kteří většinu svého dobytka prodávají právě do lidnaté Indonésie, se rozhodnutí nelíbí. Podle nich by trh neměly ovlivňovat "citové pohnutky". Austrálie by podle jejich slov neměla řešit, co s vývozním artiklem dělá na svém území jiný stát.

"Zákaz vývozu bude trvat, dokud nebude zajištěno odpovídající zacházení se zvířaty," prohlásil ministr zemědělství Joe Ludwig. Opatření zatím platí šest měsíců. Země navíc prověří i zacházení se zvířaty v jiných zemích, kam je vyváží.

Austrálie vyváží do lidnaté Indonésie 60 procent svého dobytka, což představuje až 40 procent indonéské spotřeby hovězího masa. Indonésie nakupuje z Austrálie zhruba půl miliónu kusů ročně.

V zemi funguje asi 770 jatek a jen v pěti z nich se používá omráčení zvířete před porážkou pistolí, kterou používají australská jatka.

Indonéská metoda porážky zvířat je založena na islámských zvyklostech, podle nichž, aby bylo maso "halál", tedy vhodné ke konzumaci pro muslimy, musí zvíře vykrvácet. "Musíme chránit zákazníky tím, že zajistíme, že konzumují nejen zdravé a čisté maso, ale co je nejdůležitější, musí být halál," řekl For Riwantoro z indonéského ministerstva zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám