Hlavní obsah

EU odškodní zelináře kvůli bakterii

– Brusel

Ministři zemědělství Evropské unie se na úterním mimořádném zasedání shodli, že unie odškodní producenty zeleniny postižené dopady šíření nebezpečné bakterie způsobující vážné střevní potíže. Přesné podmínky kompenzací, například komu, za co a v jaké výši se peníze vyplatí, se doladí v příštích dnech.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E.coli (EHEC)

Článek

"Při diskuzích se všichni shodli, že kompenzace musí být. Otázka je tedy procentuální výše té kompenzace," řekl novinářům náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Evropská komise před jednáním navrhla, aby na odškodnění bylo vyčleněno 150 milionů eur. Ukázalo se ale, že bude patrně zapotřebí o poznání více. "Tato suma nebude. Bude suma vyšší," uvedl Chmiel. Zdůraznil, že se ministři také dohodli, že všechny peníze půjdou z evropského rozpočtu.

Na kompenzace by podle něj měli dosáhnout i čeští producenti. "Mělo by to být jasné, že nějaké peníze dostanou," řekl. "Teď se ještě diskutuje o tom, jaké druhy zeleniny budou zahrnuty, protože už víme, že to nebudou všechny druhy," dodal.

Zatím stále není jasné, jaký je zdroj šíření bakterie, která si už převážně v Německu vyžádala více než dvě desítky mrtvých. V minulých dnech se objevila podezření, že by za tím mohly být například španělské okurky, poté se hovořilo o německých klíčcích. Ani v jednom případě se nic neprokázalo, ale zprávy o tom měly citelný dopad na jejich producenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám