Hlavní obsah

Slovensko bude proti další finanční injekci Řecku

Právo, ČTK, ivi
Berlín
Aktualizováno

Ministři financí zemí eurozóny kvůli odporu Slovenska zřejmě nebudou schopni schválit připravovaný druhý záchranný plán pro Řecko. Napsal to německý list Handelsblatt s odvoláním na vysoce postaveného činitele Evropské unie. Bratislava se nepodílela ani na prvním záchranném úvěru pro Řecko v celkovém objemu 110 miliard eur (2,7 biliónu korun). Zprávu listu Slovensko dementovalo.

Foto: Profimedia.cz

Slovensko se nepodílelo ani na první pomoci Řecku, která činila 110 miliard eur

Článek

Nyní je situace jiná než před rokem při schvalování formálně bilaterálních půjček členských zemí eurozóny pro Řecko. Nový úvěrový balík v odhadované sumě přes 60 miliard eur má být financován prostřednictvím Evropského fondu finanční stability (EFSF), jehož založení Slovensko podpořilo a jsou v něm v sázce i jeho peníze.

Nejvyšší slovenští činitelé jako ministr financí Ivan Mikloš a premiérka Iveta Radičová v posledních dnech dávali najevo, že nové půjčky situaci Řecka nevyřeší. Naznačovali, že bude nutné podniknout určitou formu restrukturalizace řeckého dluhu.

Mezinárodní měnový fond, který spolufinancuje záchranný balík pro Řecko, si jako podmínku uvolnění další splátky schválené pomoci vymínil garanci EU pro případ, že Atény se v příštích dvou letech nebudou moci vrátit pro peníze na kapitálové trhy. EU tak nyní intenzivně jedná o novém záchranném balíku, na jehož podobě se minulý týden v zásadě shodli vysocí úředníci zemí eura.

Slovensko chce jednat o zapojení soukromníků

Slovensko je ohledně případného druhého záchranného plánu pro Řecko otevřeno jednáním. Řekl to agentuře Reuters zdroj ze slovenské vlády. „Zpráva (německého listu) není pravdivá,“ řekl zdroj blízký vyjednávání plánu pro Řecko. Bratislava chce podle něj určit jasné podmínky nové pomoci a požaduje, aby se do plánu zapojili i soukromí investoři.

Podle Handelsblattu se druhý plán pomoci Řecku nelíbí ani Británii. Londýn je proti tomu, aby se část nové pomoci financovala 11 miliardami eur, které zbývají v odděleném fondu Evropské komise.

Jednání ohledně případného druhého záchranného plánu pro Řecko pokračují. Touto větou reagoval mluvčí slovenské vlády Rado Baťo na dotaz Práva, zda Slovensko zablokuje další pomoc Řecku. Nepřímo tak popřel informace německého deníku Handelsblatt, podle něhož ministři financí zemí eurozóny kvůli odporu Slovenska nebudou moci schválit připravovaný plán pomoci Řecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám