Hlavní obsah

Společnost WIC chce žalovat ČR v zahraničí kvůli dlužným penězům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezinárodní skupina Washington Investment Company (WIC) se hodlá v probíhajícím sporu s ministerstvem financí obrátit na mezinárodní soudy. Zároveň s tímto krokem chce změnit právní formu svých dceřiných společností na evropskou společnost (ES). WIC to uvedla v tiskové zprávě s tím, že náklady vzniklé s tímto krokem bude vymáhat po českém státu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tuto informaci nemáme, pokud je pravdivá, společnost by nám ji měla oficiálně sdělit. Záleží na tom další průběh sporu, tedy především skutečnost, podle které smlouvy o ochraně investic se bude postupovat,“ sdělil pro Novinky mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Americká mezinárodní investiční společnost WIC s působností v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě obviňuje Finanční úřad pro Prahu 4 z protizákonného zadržování finančních prostředků, které jí měl vrátit na daních. Jde o přibližně 260 miliónů korun, ačkoli požadované dokumenty prý byly řádně doloženy.

WIC už počátkem roku oznámila, že kvůli postupu Finančního úřadu pro Prahu 4 chce s Českou republikou vést arbitráž a bude po ní požadovat zřejmě dvě miliardy korun. Začal by tak už druhý mezinárodní spor mezi WIC a ČR, v prvním firma po státu nárokuje 12 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám