Hlavní obsah

Šmerda: Peněz na stavbu silnic je málo, budu požadovat o 10 miliard víc

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Radek Šmerda by rád navýšil příspěvek do Státního fondu dopravní infrastruktury v letech 2012 a 2013 alespoň o deset miliard na 30 miliard korun. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Radek Šmerda

Článek

Podle Šmerdy stačí stávající finance ve fondu maximálně na dokončení rozestavěných projektů. "Jsme nyní v takové situaci, že prostředky, které máme, horko těžko stačí na běžící akce," nastínil situaci Šmerda s tím, že na loni zastavené stavby se už peníze nedostávají.

Česku hrozí, že z důvodu nedostatečných finančních rezerv nedočerpá první operační program Doprava, v důsledku čehož by přišlo asi o 16 miliard korun. To by znamenalo, že nebude zahájena příprava druhého programu Doprava a nestavěly by se národní akce.

Z Ředitelství silnic a dálnic se stane akciovka

Jak uvedl Šmerda, k dispozici zatím není ani 1,5 miliardy korun nutných na dokončení dvouapůlkilometrového úseku dálnice D11 u Hradce Králové. Dostavba je už možná na základě smlouvy mezi farmářkou Ludmilou Havránkovou s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o prodeji pozemků.

ŘSD by se mělo podle Šmerdových slov přeměnit k 1. lednu 2014 na akciovou společnost stoprocentně vlastněnou státem.

Pro letošek činí rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury 61,3 miliardy korun, v roce 2012 to má být 68,4 miliardy a o rok později pak 65,8 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám