Hlavní obsah

Boeing počítá se zvýšeným prodejem vojenské techniky v Asii

Novinky, pit
Singapur

Americký gigant Boeing počítá do budoucna s rostoucí poptávkou po vojenských letadlech v Asii a na Blízkém východě. Tím by se měl vykompenzovat propad příjmů z prodeje v Evropě a USA, jak uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Americký vrtulník AH-64D Apache při hlídkovém letu nad Bagdádem

Článek

Škrty v rozpočtech v jednotlivých evropských zemích i ve Spojených státech způsobí v následujících letech i pokles výdajů na obranu, domnívá se šéf vojenské, kosmické a bezpečnostní výroby Boeingu Dennis Muilenberg.

Boeing by rád do roku 2013 zvýšil podíl prodeje vojenské techniky mimo USA v rámci svých celkových příjmů na 25 procent. Loni to bylo 17 procent a v roce 2006 pak jen sedm procent. V roce 2010 se na celkových příjmech ve výši 64 miliard dolarů (asi 1,1 biliónu korun) podílela vojenská výroba přibližně polovinou.

Podle Muilenberga by si Jižní Korea měla objednat v prvním čtvrtletí příštího roku 60 stíhaček. Boeing hodlá nabídnout typ F-15. Do asijského regionu zamíří i další bojové prostředky jako transportní letadla či útočné vrtulníky. Velkými odběrateli jsou zde kromě Koreje i Japonsko, Singapur a Indie, na Blízkém východu pak Saúdská Arábie.

Centrála Boeingu se nachází v Chicagu a společnost zaměstnává v 70 zemích 159 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám