Hlavní obsah

Vláda schválila vydání dluhopisů za 103,6 mld. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda bude většinu schodku letošního rozpočtu hradit dluhopisy za 103,6 miliardy korun. Zákon o dluhopisovém programu, který ve středu schválila vláda, umožní ministerstvu financí vydat víceleté dluhopisy na krytí schodku rozpočtu již letos. Státní rozpočet letos počítá se schodkem 115 miliard korun.

Článek

Další miliardy vláda získá pomocí dlouhodobých úvěrů ve výši 9,9 miliardy korun, řekla mluvčí ministerstva financí Eva Nováková. Zbylé 1,4 miliardy stát získá ze svých účtů.

Státní dluh, jehož součástí jsou schodky státního rozpočtu, se tak podle Novákové na konci letošního roku vyšplhá na 626,4 miliardy korun. V loňském roce se zvýšil téměř o sto miliard na 493,2 miliardy korun. V přepočtu na obyvatele každý Čech na konci loňského roku dlužil průměrně přes 48 tisíc korun, za poslední rok se jeho fiktivní dluh zvýšil téměř o deset tisíc korun.

V poměru k hrubému domácímu produktu představuje státní dluh 20,5 procenta a patří tak k nejnižším v Evropě. Spíše než výše dluhu však ekonomy znepokojuje dynamika jeho růstu. Rostoucí zadlužování země přinutilo vládu k reformě veřejných financí. Snaží se krotit výdaje, ale především vyššími daněmi zvyšuje příjmy.

Podle ekonomů však reforma zadlužování státu pouze zpomalí a na konci roku 2006 bude veřejný dluh činit jeden bilión korun. Vláda podle expertů musí reformovat sociální výdaje, zdravotnictví a penzijní systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám