Hlavní obsah

Španělské bio okurky jsou v Česku nezávadné, tvrdí Country Life

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Vzorky odebrané ze zásilky údajně nebezpečných španělských bio okurek dodaných minulý týden firmě Country Life z Německa jsou negativní. Okurky nebyly kontaminovány nebezpečnou bakterií, která zejména v Německu způsobila už téměř dvě desítky úmrtí. Uvedla to firma Country Life s odvoláním na výsledky testů vzorků odebraných v neděli Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Výsledky testů španělských okurek, které společnost Country Life dovezla z Německa, potvrdily, že okurky neobsahují nebezpečné bakterie. To je v souladu s informacemi z Německa, že španělské okurky byly za zdroj nebezpečné nákazy považovány neprávem," informovala firma Country Life ve čtvrteční tiskové zprávě.

„Vzorky z bio okurek, odebrané u společnosti Country Life, neobsahovaly nebezpečný subtyp bakterie Escherichia coli,“ uvedl Michal Spáčil ze SZPI s tím, že potravinářská inspekce na základě nových výsledků vlastního šetření a zpráv německé strany vrátí četnost kontrol čerstvé zeleniny na původní úroveň.

Zatím není jasné, co může nákazu, která se projevuje krvácivými průjmy a selháním ledvin, způsobit. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) se domnívá, že by zdrojem mohlo být špatně tepelně zpracované maso.

Nákaza si od půlky května vyžádala 17 obětí, především v Německu. Další stovky lidí mají nákazu potvrzenou. Česko má už sedm případů možné nákazy, z nich jedno podezření u americké turistky testy potvrdily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám