Hlavní obsah

Český výrobní sektor výrazně oslabil v růstu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Růst českého výrobního sektoru v polovině druhého čtvrtletí znatelně oslabil. Podle aktuálních údajů Indexu nákupních manažerů (PMI), se podmínky ve výrobním sektoru zlepšily nejméně od února 2010, neboť od dubna kleslo tempo růstu výroby, nových zakázek i zaměstnanosti.

Foto: archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hodnoty nad 50 bodů poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek. PMI v květnu zaznamenal nejhlubší propad za jeden měsíc od prosince 2008 a klesl na 55,9 bodu. To je sice příznivá hodnota v kontextu historických údajů, na druhou stranu však nejnižší od února 2010.

„PMI klesl na nejnižší úroveň za 15 měsíců, stále však zůstává nad dlouhodobým průměrem a vysoko nad neutrální hranicí 50 bodů. Toto zpomalení je podle všeho v souladu se zpomalením v Evropě včetně středu eurozóny, kde PMI indexy rovněž začaly v květnu oslabovat,“ uvedl hlavní ekonom banky HSBC Murat Ulgen.

Zpomalení na tuzemském i exportním trhu

V porovnání s předchozím měsícem získali výrobci v květnu větší objem nových zakázek, což představuje solidní základ pro dlouhodobý všeobecný růst sektoru. Přesto tempo růstu oproti nedávným výborným výsledkům prudce kleslo, a to na nejnižší úroveň od února 2010. Aktuální údaje svědčí o všeobecném zpomalení tempa jak na tuzemském, tak i na exportním trhu.

V květnu stoupla produkce v českém výrobním sektoru po dvaadvacátý měsíc za sebou. Oproti lednovému rekordu se tempo růstu po čtvrtý měsíc za sebou zpomalilo na nejnižší úroveň od prosince 2009. Růst zaměstnanosti zůstal prudký, a to i přes zpomalení na nejnižší úroveň za čtyři měsíce. Rozpracované zakázky dále narůstaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám