Hlavní obsah

V Česku se daří podnikání, v průhlednosti zakázek ale skončilo za Albánií

Praha

Česká republika získala pošesté za sebou označení nejatraktivnější země pro podnikání z regionu střední a východní Evropy, ale nejhorší v transparentnosti zadávání veřejných zakázek. Vyplývá to z průzkumu téměř tisícovky převážně německých podniků působících v zemích bývalého východního bloku, jak sdělila Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Foto: Profimedia.cz

Podnikání se v Česku daří, mnohem horší je to s transparentností veřejných zakázek.

Článek

Za Českou republikou v hodnocení prostoru pro podnikání se umístilo Polsko, Slovinsko a Slovensko. V hodnocení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek Česko skončilo za Kosovem i Albánií.

"Jedna z posledních příček patří České republice také z hlediska spokojenosti místních investorů se stavem korupce a kriminality. Hodnocení těchto faktorů se v České republice oproti loňskému roku výrazně zhoršilo," uvedla komora.

Optimistická očekávání

Letošní hospodářskou situaci firmy nehodnotí podle průzkumu o moc lépe než před rokem. Téměř každý druhý respondent posoudil celkovou situaci jako špatnou a jen každý sedmý respondent jako dobrou. Výjimku představují odpovědi z Polska, Estonska, České republiky a Slovenska, které vyzněly převážně optimisticky.

Znatelně se v celém regionu zlepšila očekávání pro letošní rok. V celkovém průměru očekává 38 procent oslovených firem zlepšení a jen 18 procent opětovné zhoršení hospodářské situace. Ještě optimističtěji se dívá většina podniků na další vývoj své vlastní obchodní situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám