Hlavní obsah

Česko chce zachovat i do budoucna výsadbová práva révy

Novinky, pit
Praha

Česká republika hodlá zachovat výsadbová práva vinné révy i po roce 2015. Vede ji k tomu především obava z nadbytku vína na trhu Evropské unie, jak uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza M. Dvořáčková.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Systém výsadbových práv chrání moravské a české vinaře. Důkazem pozitivního efektu výsadbových práv je i stoupající kvalita u nás produkovaných vín,“ připomněl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) s tím, že v Česku existuje rezerva asi 1000 hektarů, na nichž lze vinice rozšiřovat.

Podle ministerstva jde rovněž o plýtvání evropskými penězi. Ty byly v posledních třech letech vyplaceny vinařům, kteří se vzdali svých vinic bez možnosti jejich obnovy. Evropská unie vynaložila v letech 2008 až 2011 na klučení vinic téměř 1,1 miliardy eur (téměř 27 miliard korun).

Podle Antonína Králíčka, vedoucího oddělení pro víno ministerstva zemědělství, využilo Česko tyto prostředky jen omezeně. „Naši vinohradníci a vinaři pokrývají potřebu vína v České republice přibližně z 30 procent,“ upřesnil Králíček.

Finance především na zlepšení vinic

Spíše než peníze za klučení se v Česku využívá podpora na zlepšení vinic, která je zcela financována z prostředků EU. Jen letos bude využito na tento účel v České republice více než 72 miliónů korun z evropských prostředků, připomíná ministr Fuksa.

S postupem ministerstva zemědělství v otázce výsadbových práv souhlasí i samotní vinaři. Podle Svazu vinařů České republiky výsadbová práva dále pomáhají účelně regulovat vinohradnictví v rámci EU i uvnitř ČR vymezením pozemků a jejich rozsahu, na kterých se může tržně pěstovat réva vinná.

Reklama

Výběr článků

Načítám