Hlavní obsah

Čína hodlá za skandály se závadnými potravinami ukládat tresty smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Udělovat tvrdší tresty, a to včetně trestu smrti, lidem odsouzeným za porušování předpisů týkajících se bezpečnosti potravin nařídil soudcům po celé zemi čínský Nejvyšší soud. Reagoval tak na sílící znepokojení veřejnosti, kterou děsí série skandálů kolem zdravotně závadných potravin, napsal zpravodajský server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trest smrti mají dostávat odsouzení v případech, kdy v důsledku porušení pravidel bezpečnosti potravin zemřou lidé. Ti, kdo jsou zapojeni do případů bez smrtelných následků, by pak podle nařízení měli dostávat delší tresty vězení a vyšší pokuty. Tvrdší tresty mají také hrozit vládním činitelům, u nichž se prokáže, že porušování předpisů přehlíželi a brali za něj úplatky.

Nejlidnatější zemí světa otřásly například kauzy mléka kontaminovaného chemickou látkou melamin, vepřů krmených clenbuterolem, aby bylo jejich maso libovější, nebo melounů pukajících kvůli přehnojení chemikáliemi na podporu růstu. V souvislosti s tím ztrácejí důvěru v čínské výrobky i zákazníci po celém světě.

Čína podle údajů Amnesty International (AI) popravuje víc lidí než všechny ostatní země světa, v nichž je trest smrti v platnosti. Přesná čísla jsou v Číně považována za státní tajemství, ale podle odhadů AI bylo jen v loňském roce v Číně popraveno několik tisíc osob. Ve zbytku světa pak bylo vykonáno nejméně 527 poprav.

Reklama

Výběr článků

Načítám