Hlavní obsah

Orná půda v Česku je v dezolátním stavu

Praha

Erozí je v Česku ohroženo až 45 procent orné půdy. V důsledku eroze by mohlo z polí ročně zmizet až 21 miliónů tun ornice, což by znamenalo škodu 4,3 miliardy korun. Uvedl to ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) s tím, že od července se mají zpřísnit pravidla hospodaření na erozně ohrožených půdách.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"V socialistických dobách došlo k masivnímu odstraňování historických krajinných prvků, ruku v ruce se scelovaly velké lány, po kterých voda teče o poznání rychleji, začaly se pěstovat pro určité lokality nevhodné plodiny, které riziko eroze zvyšují, a na mnoha místech se prosadil také nevhodný způsob obdělávání," řekl Fuksa. Nejvíce je podle něj vodní i větrnou erozí ohrožena jižní Morava.

Pokud by se situace neřešila, hrozilo by podle ministerstva zemědělství (MZe) nevratné snížení bonity půdy a v jeho důsledku pokles její ceny a následné snížení výběru daně z nemovitostí. Dále by také rostla výše povodňových škod na vodních nádržích a tocích či obecních komunikacích, což by pocítili zejména rozpočty místních samospráv.

Základem je dobré hospodaření

Erodované půdy mimo jiné zhoršují průběh povodní. Evropská unie v minulém týdnu pohrozila Česku sankcemi ve výši 180 miliónů korun za nedůsledné dodržování takzvaných zásad správné zemědělské praxe v uplynulém období.

Cestu k nápravě současné situace MZe vidí v dobrém hospodaření a návratu krajiny do jejího dřívějšího stavu. Pravidla pro šetrnější hospodaření (známá pod zkratkou GAEC) mají být od 1. července rozšířena zhruba na 15 procent orné půdy v ČR ze současného přibližně jednoho procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám