Hlavní obsah

Penta nabízí dvě miliardy za loterijní část Sazky, losovat se dál bude

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mluvčí společnosti Penta Martin Danko v nedělních otázkách Václava Moravce uvedl, že firma nabízí dvě miliardy za loterijní část Sazky. Současně přiznal, že přetahuje zaměstnance Sazky do společnosti Fortuna, která už získala licenci na číselné loterie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to legitimní postup, není to žádná senzace,“ řekl k přetahování  zaměstnanců Danko.

Vyjádřil také obavy, že insolvenční řízení půjde na ruku hlavním věřitelům z PPF a KKCG. Uvedl přitom, že se Sazkou dlouhodobě Penta spolupracuje. Částka je podle něj podobná té, kterou Sazce dříve společnost nabízela jako úvěr.

Podle něj by se mělo rozhodovat podle toho, kdo dá více, mělo by se jednat o veřejnou dražbu.

Člen dozorčí rady PPF Kamil Ziegler naopak obvinil Fortunu, že přetahuje s Hušákovým vědomím klíčové zaměstnance. Odmítl ale, aby se otázka Sazky řešila dražbou, protože by nebyly rovné podmínky, když jeden má volné ruce, tím myslel Pentu, a druhý je dlužníkem. .

Je potřeba získat peníze na provoz

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák  ale hlavně zdůraznil, že je nutné získat prostředky pro Sazku a zajistit, aby dál fungovala. I podle předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného je nutné zajistit peníze, aby se vyplatily výhry, včetně těch, které ještě nejsou splatné, a uhradil se dluh státu, aby Sazka mohla dál fungovat a nepřišla o licenci na provozování loterie. Míní o tom jednat i s insolvenčním správcem.

Podle Novotného jde o úvěr ve výši stamiliónů. „Půl miliarda to může být,“ řekl. Uvedl, že se mimo jiné musejí také splatit dva jackpoty.

Základem je dostat do Sazky více finančních prostředků. Předseda věřitelského výboru Josef Novotný odmítl tvrzení Aleše Hušáka, že by Sazku potopil. Uvedl, že nabídku na úvěr od společnosti Gladiolus (napojené na Pentu) projednával, ale byla v rozporu se zákonem.

Sazka dluží státu 66 miliónů, splatit je nestačí

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že Sazka v současné době čelí dvěma správním řízením. Jedno se týká nevyplacení vysoké výhry a druhé odvedením 66 miliónů státu. Právě druhý případ představuje podle Kalouska velký problém.

Kalousek uvedl, že doplacením výhry se ukončuje první řízení proti Sazce. Druhý případ je vážnější. Doplacení částky nemusí znamenat ukončení správního řízení,“ uvedl Kalousek v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce a dodal: „Je to jako když nezaplatí zdravotní pojištění.“

Kalousek současně v neděli zopakoval svá slova ze sobotního rozhovoru pro deník Právo, že přivést na buben monopolní číselnou loterii v zemi je světový rekord. Zopakoval taky, že od dob výstavby zimního stadiónu ve Vysočanech bylo jasné, že do sportu peníze nepůjdou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám