Hlavní obsah

Česko vyhrálo spor o Karlovarské oplatky

Novinky, jim
Brusel

Po šesti letech skončil spor mezi Českou republikou, Rakouskem a Německem o značku Karlovarské oplatky a trojhránky. Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) informoval, že rozhodnutím Bruselu skončila úspěšně poslední česká žádost o ochranu výlučnosti značky.

Foto: František Kšajt, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Udělení zeměpisné ochrany znamená, že v souladu se 150letou výrobní tradicí budou moci nést označení Karlovarské oplatky jen výrobky obsahující karlovarskou vřídelní vodu. To vyřazuje ze hry německé a rakouské výrobce, kteří si na používání tohoto označení zvykli jako na výhodný marketingový tah,“ uvedl k tomu Březina.

Připomíná, že rozhodnutí výboru musí ještě formálně potvrdit Evropská komise.

Podle Březiny byl celý spor značně poznamenán politickým podtextem, pře se údajně přenášela i na půdu Evropského parlamentu. Kvůli oplatkům a trojhránkům si například měl Březina vyměňovat interpelace s bavorským europoslancem Berndem Posseltem. A neústupnost ze strany Němců i Rakušanů byly prý hlavní příčinou průtahů.

Před válkou vyráběli oplatky Sudetští Němci

„Průtahy byly dány především silným politickým nábojem námitek odkazujících na odsun sudetských Němců, kteří oplatky před 2. světovou válkou vyráběli na českém území,“ vysvětlil český europoslanec.

Podle něj německá strana argumentovala také tím, že minerální vřídelní voda činí z oplatků léčiva, která nelze chránit zeměpisným označením. Brusel však na takovou argumentaci nepřistoupil.

Výsledkem sporu je i dohoda na pětiletém přechodném období, během nějž mohou Němci používat název Karlsbad Oblaten.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám