Hlavní obsah

Převod bytového fondu OKD byl v pořádku, rozhodl soud

Právo, Anna Bortlíčková

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v rozhodčím řízení zamítl žalobu státu na RPG Industries o 30 milionů korun smluvní pokuty. Převodem bytového fondu OKD na RPG Byty podle soudu nebyla porušena privatizační smlouva. Sdělil to Pavel Kočiš, mediální zástupce Zdeňka Bakaly. Bakala je majitelem 50% podílu investiční společnosti BXR Group, která vlastní RPG Industries.

Článek

„Nález studujeme a zvažujeme další kroky,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Společnost RPG Byty vlastní asi 44 tisíc bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji. Za převod bytového fondu z OKD na RPG Byty udělilo loni v lednu ministerstvo financí společnosti RPG Indrustries smluvní pokutu 30 miliónů korun. RPG Industries však od začátku tvrdila, že k porušení privatizační smlouvy nedošlo, a pokutu nezaplatila, na podzim pak ministerstvo podalo žalobu k rozhodčímu soudu.

Podle Kočiše je rozhodčí nález v pravém slova smyslu přelomový a celá kauza tím končí. „Výrok soudu lze shrnout do jediného souvětí – RPG Industries se nedopustila ničeho, co by porušovalo privatizační smlouvu či zákony, stát musí uhradit soudní náklady i náklady právního zastoupení RPG Industries,“ sdělil Kočiš. S odvoláním na závěry rozhodčího soudu Kočiš uvedl, že bývalý bytový fond OKD je zcela po právu majetkem RPG Byty.

Sdělil rovněž, že společnost RPG Byty má podle rozhodnutí soudu neomezené právo zřizovat zástavní právo k budovám s tzv. bývalými byty OKD. „Z privatizační smlouvy nevyplývá povinnost nabídnout nájemníkům bytové jednotky k odkoupení. Tato povinnost by nastala pouze v případě, kdy by se RPG Byty sama a dobrovolně rozhodla bytovou jednotku prodat. Protože však tato situace nenastala, neexistuje ani povinnost nájemníkům byty nabízet,“ doplnil Kočiš.

Bakala středeční rozhodnutí soudu uvítal. „Od začátku jsme tvrdili, že právo je na naší straně. I těm největším pochybovačům musí být po dnešku jasné, že bývalé byty OKD jsou příkladem vzorně řízené investice do sociálně velmi citlivé oblasti nájemního bydlení,” uvedl.

Byl to spor jen na oko? 

Předseda sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček ČTK řekl, že názor sdružení zůstává stejný. „Bylo to v rozporu s privatizační smlouvou, za tím si stojíme,“ řekl. Sdružení podle něj žádalo po ministerstvu financí znění žaloby, avšak ministerstvo ji odmítlo vydat.

„Chtěli jsme vědět, co napadli a jakým způsobem, jestli žaloba bude mít šanci uspět. Musíme to teprve prozkoumat, ale považujeme to za podezřelé. Celé to působí dojmem, že to byl ze strany ministerstva spor jenom na oko,“ řekl Macháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám