Hlavní obsah

Česko během deseti let slíbilo investorům pobídky za 178 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika od roku 2000 do závěru loňského roku slíbila zahraničním a tuzemským investorům pobídky v celkové výši přes 178 miliard korun, investoři zatím čerpali necelých 24 miliard korun. Stát pobídkami od roku 2000 podpořil 583 investičních projektů za bezmála 522 miliard korun. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Velkým zahraničním investorem v Česku se stala i automobilka Hyundai.

Článek

Od roku 2001 se hodnota slíbených pobídek pohybovala zpravidla nad hranicí deseti miliard korun. Například v roce 2006 obnášela rekordních 49,5 miliardy Kč a vztahovala se na 149 investičních projektů v hodnotě 108 miliard Kč.

V roce 2009 finanční objem slíbených investičních pobídek klesl na pět miliard korun. Podpora se předloni týkala 35 projektů v hodnotě 15,4 miliardy Kč. Loni pobídky obnášely 1,7 miliardy Kč a příslib dostalo 13 projektů za necelých pět miliard korun.

Za poklesem stojí krize

Snížení investičních pobídek souvisí s tím, že hodnota investic mířících do České republiky prostřednictvím CzechInvestu klesá. Hlavní podíl totiž mají investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné.

"Pokles investic má několik příčin. Hlavním důvodem je ekonomická krize, která na nějakou dobu zmrazila nebo alespoň odložila plány na investice většiny firem," komentoval dnes statistiky Jan Linhart z poradenské společnosti KPMG ČR.

Podle loni zveřejněné studie poradenské společnosti Deloitte investiční pobídky vydělaly Česku od roku 1998 celkem 230 miliard Kč a vytvořily 308 000 nových pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám