Hlavní obsah

Dopravní odbory hrozí "velmi citelnou" stávkou

Praha

Dopravní odbory začaly na červen chystat stávku v silniční, železniční i městské dopravě. Spustí ji, pokud se předáci odborových centrál do dvou týdnů nedohodnou s vládou na změně jejích reforem. Uvedl to šéf odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Demonstrace odborů proti vládním reformním záměrům

Článek

Podle Pomajbíka se o termínu a rozsahu stávky zatím jedná. Stávka by se dotkla dopravy na silnici, železnici i hromadné dopravy ve městech. "Centrum by bylo v Praze, další statutární města jsou v plánu," dodal Pomajbík.

Akce by podle něj byla "velmi citelná" a zásadně by ovlivnila život v hlavním městě i v zemi. Šéf svazu dopravy uvedl, že čas konání odbory oznámí krátce předem, aby nebyl "prostor ke zhacení".

Premiér Petr Nečas (ODS) vyjádřil nad chystanými kroky odborů lítost a odmítl "hru na potřebu další diskuse". Podle něj to nebude "nic pozitivního" a s odbory chce i nadále jednat.

Odbory kritizují připravovanou zdravotnickou, důchodovou, sociální i daňovou reformu. Už v sobotu proti nim pořádaly demonstraci na Václavském náměstí. Přišlo na ni přes 40 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám