Hlavní obsah

Hašteření rozvojových zemí ohledně kandidáta MMF nahrává Evropě

Brusel

Rozvojové země se nedokážou shodnout na společném kandidátovi na šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF), což významně posiluje šance Evropanů na nástupnictví po obviněném Dominique Strauss-Kahnovi. Píše o tom deník Handelsblatt.

Foto: Mitch Dumke, Reuters

Sexuálním skandálem pronásledovaný odstoupivší šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

Mexičané sice nominovali guvernéra své centrální banky Agustína Carstense, ale podporu dalších rozvojových zemí již mají jiní kandidáti. Většina bývalých sovětských republik včetně Ruska ovšem jednoznačně stojí za kandidaturou Grigorije Marčenka, šéfa centrální banky v Kazachstánu.

Favoritkou na zisk významného postu tak nadále zůstává francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, která ale musí setřást podezření, jež se nad ní vznáší kvůli obrovskému odškodnění pro francouzského byznysmena Bernarda Tapieho. Šarmantní Francouzka má navíc podle nejmenovaného francouzského představitele i podporu Číny.

Nový šéf do konce června

Nominace na šéfa MMF by země měly předložit do 10. června, rozhodnout by se pak mělo do konce června. Vítězný kandidát na post šéfa MMF musí získat nejméně 85 % hlasů, přičemž fond má celkem 187 členů. Každý z nich má ovšem přidělenou vlastní kvótu, která se odvíjí od velikosti jeho ekonomiky podle hrubého domácího produktu, povahy ekonomiky a objemu devizových rezerv.

Největší kvótu mají Spojené státy se 16,8 %, následované Japonskem (6,01 %) a Německem (5,87 %). Členské státy Evropské unie ovšem dohromady mají 35,6 % volebních hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám