Hlavní obsah

V německých restauracích zavedou semafory kvality

Novinky, pit

Zákazníci restaurací v Německu by měli ocenit nový systém hygienického hodnocení v podobě barevného semaforu, který bude viditelně umístěný u vstupu do podniku. Systém by měl začít platit od příštího roku, jak uvádí internetové stránky německého časopisu Spiegel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na užívání tohoto ukazatele kvality se dohodli zainteresovaní ministři jednotlivých spolkových zemí s výjimkou Bavorska. Jedna věc je najít vlas v polévce, druhá věc pak, jaké tajemství se skrývá za zavřenými dveřmi kuchyně, kam host nahlédnout nemůže.

„Toto je milník v rámci ochrany spotřebitele," informovala Ingelore Rosenkötterová, ministryně zdravotnictví spolkové země Svobodné hanzovní město Brémy.

„Semaforový“ systém bude uvádět, jak každá restaurace dodržuje hygienické normy. Zelená barva bude značit nejvyšší známku čistoty, žlutá vyjadřovat určité obavy a červená pak závažné porušování. Přesné vizuální zobrazení ještě zůstává nerozhodnuté. „Důležité je, že to lidé snadno pochopí na první pohled," připomněla Rosenkötterová.

Po restauracích pekaři a řezníci

Rozhodnutí přišlo po více než roce debat. Systém je do jisté míry obdobný jako ten v Dánsku, týkající se bezpečnosti potravin. Tam se zavedly „smajlíky“ již v roce 2001. Obdobný projekt byl testován od roku 2009 v Severním Porýní-Vestfálsku a v berlínské čtvrti Pankow. Pankowský program se setkal s velmi kladnou odezvou díky každoměsíční on-line aktualizaci problémových restaurací i s doloženými fotografiemi týkajícími se hrubého porušování hygieny.

„Semaforový“ systém by měl po restauracích zahrnovat později i pekaře, řezníky či běžné potraviny. Zařízení na rozvoz pizzy budou moci zákazníci hodnotit on-line.

Reakce na oznámení byla smíšená. Zatímco spotřebitelské organizace z velké části přivítaly tento systém, podle zástupců potravinářského průmyslu a gastronomie hrozí v mnoha případech až likvidace podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám