Hlavní obsah

Stovky propuštěných sklářů čekají už tři roky na peníze

Právo, Jaroslav Šnajdr
Světlá nad Sázavou

Stovky sklářů ve Světlé nad Sázavou marně čekají už téměř tři roky na ušlou mzdu po krachu skláren v září 2008. V průměru to dělá víc než sto tisíc korun na osobu.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ani jedné z téměř pěti výplat se lidé zatím nedočkali ani z peněz získaných z prodeje skláren, které předloni koupil podnikatel Lubor Cerva za 160 miliónů korun. Z bývalých sklářů našla v obnovené výrobě práci jen menšina. Z dvanácti set propuštěných dnes sklárny zaměstnávají zhruba pětistovku lidí.

Zástupci sklářů proto už před dvěma lety podali žalobu na insolvenční správkyni Helenu Horovou, kterou viní z nečinnosti. Ta opakované odkládání výplat zdůvodňuje dosud probíhajícím soudním sporem o vlastnictví skláren vedeným mezi současným majitelem Cervou a neúspěšným zájemcem o koupi společností Crystal Bohemian Company.

„Žaloba o neplatnost kupní smlouvy byla u soudu zamítnuta naposledy 26. dubna. Rozhodnutí vrchního soudu, které je v této věci pro výplaty konečné, lze tedy očekávat přibližně v říjnu tohoto roku,“ naznačila správkyně možný termín vyplácení s tím, že o dalším postupu rozhodne až po obdržení rozsudku. Horová na svých stránkách bývalým zaměstnancům také vzkazuje, že jí stále chybí pro výplaty čísla účtů od zhruba 150 lidí a vyzývá je, aby jí je neprodleně sdělili.

Soud už jednou žaloby zamítl

Zástupce sklářů Josef Kalenský, který pracoval jako sklář 30 let a nyní je nezaměstnaný, Právu sdělil, že nabídl správkyni pomoc při dohledávání chybějících zaměstnanců.

„Jejich data ale podléhají ochraně osobních údajů, takže mi seznam odmítla poskytnout. Naštěstí pak ale dodala, že kompletace seznamu není podmínkou k tomu, aby ostatní co údaje už dávno poskytli, výplaty dostali,“ řekl Kalenský.

Žalobu sklářů na správkyni soud už jednou zamítl vzhledem k stále probíhajícímu insolvenčnímu řízení. Odvolání bude soud znovu řešit koncem května. Kdy své peníze skláři uvidí, tak zatím stále není jasné. „Tisícovka lidí, z nichž část je stále bez práce včetně mě, nemá jistotu a čeká na každou korunu,“ podotkl propuštěný sklář.

„Chceme jen své peníze. Ze začátku zájem řešit naši situaci byl, ale pak už ne. Policie si případ předává z města do města. Podporu nám slíbili i někteří politici, ale po volbách všechno utichlo,“ dodala další ze zástupců propuštěných sklářů Renáta Türková, která ve sklárnách pracovala 13 let.

Část dlužných peněz ve výši tří mezd, a to kolem 32 miliónů korun, za zkrachovalou společnost, respektive insolvenční správkyni, loni lidem vzhledem k mimořádnosti situace, vyplatil úřad práce.

Stát se tak stal jedním z věřitelů a podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) proto i on bedlivě sleduje a čeká na ukončení vedeného trestního řízení, do něhož nemůže zasahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám