Hlavní obsah

Merkelová chce uzavřít všechny jaderné elektrárny v Německu do 10 let

– Andechs

Německá kancléřka Angela Merkelová podpořila návrhy na uzavření všech 17 jaderných elektráren v Německu během příštích zhruba deseti let. Informovala o tom agentura Reuters. Německo se letos začalo odklánět od jaderné energie v reakci na jadernou krizi v Japonsku.

Foto: Saul Loeb, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Někteří provozovatelé elektrických sítí však podle agentury Reuters varují, že tento postup by mohl vést v některých částech země k výpadkům proudu.

Merkelová na setkání Křesťanskosociální unie (CSU), která je koaličním partnerem její Křesťanskodemokratické unie (CDU), uvedla, že považuje návrh CSU na odchod od jádra do roku 2022 za přiměřený. Dodala, že vláda časem stanoví pevné datum pro tento odchod.

"Považuji časový harmonogram, který CSU vidí jako možnost, za přiměřený časový harmonogram," řekla Merkelová. "Lidé chtějí vědět, že existuje konkrétní konečné datum, takže o takovém datu budeme mluvit," dodala.

Německo chce měnit energetické plány

Německá vláda se po katastrofě v japonské jaderné elektrárně Fukušima rozhodla změnit své energetické plány. Pozastavila na tři měsíce platnost loňského prodloužení životnosti všech 17 jaderných elektráren v zemi a na stejnou dobu nařídila uzavřít sedm nejstarších bloků. Do provozu nemá být v tomto období uveden ani již dříve odstavený reaktor v severoněmeckém Krümmelu.

V současnosti dodávají elektřinu do sítě pouze čtyři německé jaderné elektrárny kvůli vládnímu moratoriu a přechodnému odstavení některých reaktorů v rámci údržbářských prací. Podle úřadů však nehrozí žádné výpadky v dodávkách elektřiny.

Čtveřice provozovatelů elektrických sítí nicméně podle agentury Reuters v dopise zaslaném ministerstvu hospodářství varuje, že v některých jižních částech Německa budou v zimě hrozit výpadky proudu, pokud zůstane všech sedm nejstarších jaderných reaktorů odstaveno.

Někteří ochránci životního prostředí podle agentury AP tvrdí, že energetické firmy úmyslně provádí údržbu jaderných reaktorů ve stejné době, aby pomocí obav z výpadků proudu ovlivnily debatu o odchodu Německa od jaderné energie. "Obáváme se, že energetické společnosti by mohly úmyslně vyvolat výpadek proudu, aby ovlivnily lidi v debatě o opuštění jaderné energie," uvedl Jochen Stay z protijaderné organizace Ausgestrahlt.

Reklama

Výběr článků

Načítám