Hlavní obsah

Drábek připustil snížení důchodového věku. Pojištění stojí podle Špidly na osudu

Zvyšující se hranice důchodového věku by se mohla podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) v případě zlepšení demografického vývoje snížit pro nynější dvacátníky o jeden až dva roky. Drábek to v neděli uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a Vladimír Špidla (ČSSD)

Článek

Reagoval tak na snahu opoziční ČSSD zrušit pomocí Senátu automatické zvyšování věku odchodu do penze pro lidi narozené po roce 1977. Takové zvyšování zatím schválila jen sněmovna.

Reagoval tak na snahu opoziční ČSSD zrušit pomocí Senátu automatické zvyšování věku odchodu do penze pro lidi narozené po roce 1977. Takové zvyšování zatím schválila jen sněmovna.

Drábek hájil tento mechanismus jako odpovědný vůči nastupujícím generacím, aby se tito lidé mohli včas připravit. Pro Čechy narozené počátkem tohoto století vládou nastavený výpočet znamená, že by šli do penze až v 71 letech. "Moje děti dnes vědí, že půjdou do důchodu mezi 69 a 70 lety, a jestli se změní demografická prognóza, tak se to může o jeden, dva roky upravit," uvedl Drábek.

Expert na sociální problematiku ČSSD a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla odmítl systém zdravotního pojištění navrhovaný vládou, který počítá se zavedením standardů a nadstandardů ve zdravotní péči. Uvedl, že nelze určit, kolik kdo ze zdravotního pojištění odčerpá peněz, a proto nemá smysl ani zavádět stropy pojištění. Zdravotní pojištění závisí totiž na osudu, zdůraznil v ČT Špidla.

„Myslím si, že nemá být žádný strop pro zdravotní pojištění. U důchodového pojištění máte vždy vazbu mezi tím, co dáte a co dostanete. Ve zdravotnickém pojištění to, co dáte, je vstupenka, ale co dostanete, záleží na osudu. Když vás přejedou vlakem, tak dostanete hodně, měl jste smůlu. Když jste šťastný, celý život jste odváděl peníze do systému, a pak umřete, nedostanete ani korunu," řekl Špidla.

Podle něj však aby ti „nešťastní" mohli něco dostat, tak je třeba, aby  přispívali i ostatní. „Pokud tam bude strop, tak se to nedá financovat, a musíme zavést dvojí zdravotnictví,“ dodal Špidla.

Vláda jako jezinky

Kromě toho přirovnal strategii vlády, která chce objem nadstandardní péče zavádět postupně, k taktice jezinek ze Smolíčka Pacholíčka: „Jen dva prstíčky si ohřejem, hned zase půjdeme. Napřed jen čočky, ale pak budou rozdíly mnohem zásadnější,“ prohlásil bývalý eurokomisař pro sociální záležitosti.

Ministr Drábek (TOP 09) připustil, že „počet prstíčků se bude zvyšovat“, protože současný systém je neudržitelný. „Řekněme si jasně, že něco je možné hradit ze zdravotního pojištění, a něco není,“ ohradil se Drábek. Příjmová solidarita však podle něj musí fungovat, bohatí mají dávat do systému více.

Člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Rusnok řekl, že se Špidlou souhlasí, že existence stropů není nutná. „Ale neznamená to, že by to vyřešilo problém, že budeme mít spoustu peněz. Všude na světě existují jakési limity standardů,“ poznamenal Rusnok a dodal, že luxusnější forma péče bude postupně řazena do nadstandardu.

Reklama

Výběr článků

Načítám