Hlavní obsah

Strausse-Kahna by mohla vystřídat francouzská ministryně Lagardeová

Brusel

Jednoznačnou favoritkou na post šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) po odstoupivším Dominique Strauss-Kahnovi je francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Pomáhá jí nejen to, že by byla první ženou ve vedení instituce, ale rovněž její skvělá pověst. Uvedl to deník New York Times.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová

Článek

"To, co se stalo Strauss-Kahnovi, jen podtrhuje, jak by bylo skvělé mít ve vedení ženu," řekl bývalý hlavní ekonom MMF Keneth S. Rogoff. "Ona zanechává úžasný dojem, je politicky mazaná a je zároveň velmi silnou osobností. Na setkáních finančníků po celém světě s ní zachází prakticky stejně jako s rockovou hvězdou," dodal.

Hlavním protivníkem Lagardeové bude podle analytiků bývalý turecký ministr financí Kemal Darvis, který je spojován s úspěšnou záchranou turecké ekonomiky po tamní katastrofální finanční krizi v roce 2001.

Žádné velké skandály

Evropě, která vede fond již od konce 40. let minulého století, se však Lagardeová v době dluhové krize v eurozóně hodí daleko více, přestože ji francouzský prezident Nicolas Sarkozy do boje o místo šéfa MMF ještě oficiálně nevyslal. Sama francouzská ministryně financí nehodlá případnou kandidaturu komentovat.

Lagardeové se v její kariéře prakticky vyhýbaly velké skandály, přestože je nyní vyšetřována francouzskou justicí v souvislosti s kauzou banky Credit Lyonnais.

Reklama

Výběr článků

Načítám