"Výsledek testu ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šeptali. Firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí Evropské unie (EU), kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání," informoval předseda Asociace spotřebitelů Slovenska Miloš Lauko. Jak připomněl agrární analytik Petr Havel, s touto skutečností se lze setkat i v Česku.

O problematiku se začal rovněž zajímat i český ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), který by rád obdržel studii o kvalitě k prostudování. Následně by zvážil další postup.

"Nejde o kvalitu, jde o to, že občas se musí produkty přizpůsobit chuti místních. Každá země má své standardy nasazeny jinak vysoko. I v Evropě najdeme hodně rozdílů v chuti, na které musíme reagovat," vysvětluje Paul Polman, generální ředitel společnosti Unilever, třetího největšího producenta potravin a spotřebního zboží na světě.

Evropská unie do sporu vstupovat nechce, neboť potraviny rozhodně splňují bezpečnostní parametry a nejsou nebezpečné.