Hlavní obsah

Za chyby v miliardovém tendru dostal ČEZ pokutu 70 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil elektrárenskému gigantu ČEZ pokutu 70 000 korun. Důvodem jsou chyby v miliardovém tendru na datová centra, když ČEZ neoprávněně odmítl námitky jednoho z uchazečů. Rozhodnutí je pravomocné, ČEZ se proti němu neodvolal.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Brněnské firmě ZONER Software vadily požadavky ČEZ na splnění kvalifikace uchazečů. Firmě se zdály neúměrně vysoké.

Tendru se mohly zúčastnit pouze firmy, jejichž celkový obrat za poslední tři účetní období dosáhl alespoň 20 miliard korun a obrat v oblasti IT alespoň deseti miliard. Třetí podmínkou byl celkový obrat v oblasti outsourcingových služeb spojených s provozováním datových služeb ve výši dvou miliard v každém z předchozích tří účetních období.

Podle Zoner software tyto požadavky byly naprosto nepřiměřené rozsahu a hodnotě zakázky. Firma také uváděla, že ČEZ účelově neuvedl hodnotu tendru v oznámení o zakázce. ČEZ reagoval tím, že na to má právo.

Antimonopolní úřad sankci ČEZu uložil za neoprávněné odmítnutí námitek ZONER software. Podle úřadu se ČEZ dopustil nesprávné interpretace zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám