Hlavní obsah

Polsko chce těžit ve velkém břidlicový plyn kvůli závislosti na Rusku

Novinky, pit
Varšava

Polsko plánuje velké investice do těžby břidlicového plynu, aby se vymanilo ze závislosti na ruském dovozu a posílilo svou ekonomiku. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průkopníky těžby tohoto plynu jsou Spojené státy a Kanada. Problémem však je značně negativní dopad na životní prostředí, protože se používají nebezpečné chemické látky. I to bude jeden z bodů jednání amerického prezidenta Baracka Obamy při jeho návštěvě Polska na konci května.

Některé americké státy už totiž musely zpřísnit ekologické standardy kvůli vysoké hladině metanu v podzemních vodách v blízkosti těžebních zařízení. Francie pak tento druh těžby zatím zastavila. Polsko však tato rizika zřejmě neodradí, protože si nemůže dovolit ignorovat tento významný zdroj plynu.

Chytnout šanci za pačesy

Podle odhadů se u našich severních sousedů nachází 5,3 biliónu kubických metrů. Toto množství by pokrylo spotřebu země minimálně na desetiletí. V současné době Polsko odebírá asi 70 procent plynu z Ruska.

Společnosti, které mají zkušenosti s těžbou břidlicového plynu v USA a Kanadě, již získaly v Polsku licence. „Nemáme jinou možnost,“ uvedl analytik ING Bank Andrzej Knigawka s tím, že z hlediska energetických zájmů země by nebylo správné nabízenou příležitost nevyužít.

Těžba i Česku?

Naleziště břidlicového plynu se nacházejí také v okolí Hranic na Přerovsku a na Valašsku. Plyn na Moravě chce těžit dceřiná společnost britské firmy Cuadrilla. Zatím připravuje měření, v jaké hloubce se nachází jaké množství plynu. V případě plynu z břidlicových vrstev se surovina totiž nachází tisíce metrů pod zemským povrchem. Těžba nezačne dříve než v roce 2017.

Plyn se nachází i v oblasti Beskyd, tam ale firma kvůli chráněné krajinné oblasti nemůže vrty provádět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám