Hlavní obsah

Sazka má za čtvrtletí ztrátu 867 miliónů, firma to popírá

– Praha • Aktualizováno

Loterijní společnost Sazka vykázala od ledna do konce března letošního roku ztrátu zhruba 867 miliónů korun. Uvedl to insolvenční správce Sazky Josef Cupka, který vycházel z údajů, jež mu dodala Sazka. Loterijní společnost se proti tomuto údaji okamžitě ohradila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Sazka se důrazně ohrazuje proti nepravdivým tvrzením insolvenčního správce Josefa Cupky o hospodaření společnosti, která poskytl médiím a podle svých slov i soudu,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna. Ztráta společnosti po zdanění za období od 1. ledna do 28. března 2011 je podle něj ve skutečnosti o 144 miliónů Kč nižší.

Jak Tuna připomněl, je zarážející, že Cupka poskytuje veřejnosti a soudu nepravdivé informace, ačkoli od Sazky minulý pátek obdržel výkaz zisku a ztrát za letošní první čtvrtletí s jinými údaji. "Nechceme předjímat, co za tímto jednáním stojí," uzavřel Tuna.

Podle zprávy poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) zpracované pro prozatímní věřitelský výbor Sazky, kterou v úterý zveřejnil soud, klesly Sazce v dubnu tržby z loterijní činnosti meziročně o 47 procent na 380 miliónů korun. Meziměsíčně se tržby snížily o 224 miliónů korun. Podle mluvčího Sazky Jana Tuny se údaje PwC liší od skutečnosti až o několik set miliónů korun.

Pohledávky zatím za 15 miliard

Sazka je v úpadku od konce března a minulý týden jí ministerstvo financí pozastavilo loterijní licenci. Tržby z loterijní činnosti v lednu činily zhruba 85 procent příjmů Sazky.

Celkově insolvenční správce Sazky popřel pohledávky vůči loterijní společností Sazka ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard Kč. Městský soud v Praze přitom zaevidoval celkem 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč, zbylé pohledávky za 9,273 miliardy Kč ale zůstávají zatím nedořešené.

Vyjádření k více než osmimiliardové pohledávce Občanského sdružení Zelený ostrov Cupka zatím neobdržel. Opatrovník sdružení Zdeněk Ertl vyjádření v úterý zaslal soudu. Ten by měl následně podle Cupky rozhodnout, zda bude pohledávka připuštěna k přezkoumání, zda je oprávněná nebo neoprávněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám