Hlavní obsah

Španělé vyrazili do ulic protestovat proti krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Tisíce Španělů vyšly ve středu do ulic velkých měst, kde protestují proti dopadům krize na prosté občany, proti nezaměstnanosti a korupci politiků. Požadují politické a sociální reformy, informovala agentura AFP.

Článek

Mladí lidé, nezaměstnaní či úředníci se v počtu kolem dvou tisíc sešli v úterý večer před Puerta del Sol v centru Madridu. Desítky až stovky se shromáždily ve velkých městech, jako jsou Barcelona, Valencie, Zaragoza, Bilbao, Sevilla nebo Granada, a chtějí v protestech pokračovat až do nedělních regionálních a místních voleb.

V prvním čtvrtletí tohoto roku bylo ve Španělsku 21,19 procenta nezaměstnaných. Mezi mladými lidmi do 25 let tento podíl v únoru činil 44,6 procenta.

Masová protestní hnutí jsou ve Španělsku vzácná. Naposledy loni v říjnu uspořádaly odbory den manifestací proti úsporné politice, o níž rozhodla socialistická vláda.

Tato úsporná opatření přijdou socialisty zřejmě draho. Podle průzkumů v nedělních regionálních a místních volbách zvítězí konzervativní pravicová Lidová strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám