Hlavní obsah

V Česku zabavili alkohol obsahující jedovatou látku

V Česku byl zabaven alkohol obsahující životu nebezpečnou látkou isopropylalkohol (IPA). Před nelegálně vyrobeným alkoholem v úterý varovalo Sdružení výrobců lihovin, sdružující tři desítky menších producentů. Patnáct gramů této látky přitom může mít smrtelné následky.

Článek

Alkohol denaturovaný prostřednictvím IPA byl podle sdružení zabaven již na konci roku 2010, až nyní však výsledky rozborů prokázaly, jaká látka byla k denaturaci lihu v tomto případě skutečně použita. Odkud nebezpečný líh pocházel, není prý dosud známo.

Až dosud prý nelegální výrobci lihovin používali k denaturaci lihu především méně nebezpečnou hořkou látku bitrex. IPA je relativně levnou látkou téměř bez jakékoliv příchutě. Především u lihovin, při jejichž výrobě se používají tresti, jako je například tuzemák, je podle chuti nerozpoznatelný.

"Malí výrobci alkoholu jsou velice často terčem nelegálních výrobců alkoholu, pro které je snazší napodobit lahve a etikety drobných likérníků. Samozřejmě je pak poškozováno naše jméno. Skutečnost, že nyní k pančování používají také látku IPA, je však více než alarmující," uvedl předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera.

Už 100 - 250 ml látky vede ke smrtelné otravě

Podle Jaroslava Procházky z Oddělení klinické biochemie Fakultní Thomayerovy nemocnice působí IPA na centrální nervový systém zhruba dvojnásobně než samotný ethanol. Odhadovaná smrtelná dávka je zhruba 100 až 250 mililitrů látky. Při jejím požití hrozí poškození jater, ledvin a centrálního nervového systému s následkem smrti.

Výroba některých menších tuzemských likérek loni klesla až o třetinu, uvedlo sdružení již dříve. Hlavními důvody poklesu bylo zvýšení spotřební daně na začátku roku, ale také rostoucí výroba a dovoz nelegálního alkoholu.

Nákupy lihovin spotřebiteli v obchodech a restauracích v loňském roce meziročně klesly zhruba o sedm procent také členům Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL). Sdružení reprezentuje dohromady zhruba 90 procent českého trhu s lihovinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám