Hlavní obsah

Novým šéfem Evropské centrální banky se stane Ital Draghi

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Současný guvernér italské centrální banky Mario Draghi vystřídá ve funkci šéfa Evropské centrální banky (ECB) jejího dosavadního prezidenta Jeana-Clauda Tricheta. Rozhodli o tom jednomyslně ministři financí eurozóny v Bruselu, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Guvernér italské centrální banky a budoucí šéf ECB Mario Draghi (vpravo)

Článek

Toto rozhodnutí se dalo očekávat poté, co i německá kancléřka Angela Merkelová v minulém týdnu naznačila Draghimu svou podporu. Italský finančník se stane třetím prezidentem ECB a své funkce se ujme od začátku listopadu.

Do konce června by třiašedesátiletého Draghiho měla v úřadu schválit Rada guvernérů ECB, summit šéfů států a vlád EU a Evropský parlament.

Horkým kandidátem na tento post byl ještě na jaře šéf německé centrální banky Axel Weber, který se však několika svými kontroverzními vyjádřeními sám vyřadil ze hry.

V letech 1998 až 2003 zastával tento post Nizozemec Wim Duisenberg, jehož v úřadu vystřídal dosavadní šéf, Francouz Jean-Claude Trichet.

Reklama

Výběr článků

Načítám