Hlavní obsah

Změna ve vedení MMF by znamenala pro Řecko další velké komplikace

Brusel

Evropanům po nedělním zatčení Dominiqua Strausse-Kahna vážně hrozí, že přijdou o post šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle deníku Financial Times by zástupce Evropské unie mohl nahradit některý z kandidátů rozvojových zemí. To by byla velmi špatná zpráva pro Řecko, kterému byl Strauss-Kahn vždy nakloněn.

Článek

Šéfa fondu, zatčeného kvůli údajnému sexuálnímu napadení pokojské,  prozatím nahradil Američan John Lipsky, které chce ovšem MMF v nejbližší době opustit. Je velmi pravděpodobné, že se stejně jako v minulosti Evropané s Američany pokusí o dohodu nad rozdělením vedoucích postů. Zatímco dosud jim podobné "špinavé dohody", jak je nazývá deník FT Deutschland, procházely, nyní tomu tak nemusí být kvůli posílení váhy rozvojových zemí.

Řada z nich již dala najevo, že nebude dohody EU a USA tolerovat a bude žádat transparentní volbu šéfa fondu. Evropu navíc diskvalifikuje, že její kandidátka, současná francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, je vyšetřována kvůli skandálu kolem banky Crédit Lyonnais.

Turek, Mexičan nebo Ind, i to je možné

Seznam favoritů na zisk postu po Strauss-Kahnovi tak rázem vypadá úplně jinak než za normálních okolností. Patří mezi ně Kernal Dervis z Turecka, Trevor Manuel z Jihoafrické republiky, Stanley Fischer z Izraele, Agustín Carstens z Mexika či Montek Singh Ahluwalia z Indie.

V souvislosti s kauzou Strausse-Kahna se situace podle všeho zkomplikuje pro Řecko, které bude muset do června dosáhnout nové dohody s EU a MMF, aby dostalo dalších zhruba 12 miliard eur. Jde o celkem pátou část z pomoci v celkové výši 110 miliard eur.

Atény tak budou muset podepsat novou dohodu, která jim bude klást ještě daleko přísnější podmínky pro čerpání finanční pomoci. Uzavřít podobný kompromis by bez Strausse-Kahna mohlo být poměrně obtížné, protože MMF by mohl být podstatně méně ochotný Řekům vyplácet další peníze bez příslibu opravdových strukturálních reforem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám