Hlavní obsah

Dubnové ceny v průmyslu rostly nejrychleji za šest let

Novinky, pit
Praha

Ceny průmyslových výrobců v dubnu zrychlily meziroční tempo růstu na 6,4 procenta z březnových 6,3 procenta. Stouply tak nejrychleji od března 2005. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad. Proti březnu ceny v průmyslu vzrostly o 0,8 procenta.

Článek

„V české ekonomice se zatím neprojevila tendence k poklesu tempa růstu cen  průmyslových výrobců, kterou jsme zaznamenali například v březnu v Německu,“ připomněl ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank s tím, že většina analytiků očekávala pokles růstu cen.

Podle analytika Jiřího Škopa z Komerční banky rostly položky reagující na růst cen komodit – koks a rafinované ropné výrobky, kovy a kovodělné výrobky a potravinářské výrobky. "Rostly i ceny zemědělských výrobců, meziměsíčně o 0,8 procenta, což naznačuje další tlaky na růst cen potravin v rámci spotřebitelských cen," uvedl Škop.

Výraznější pokles cen vykázaly naopak PC, elektronické a optické přístroje. Rovněž klesly ceny dopravních prostředků.

Z hlediska vývoje spotřebitelských cen ale není podle Mertlíka důvod k znepokojení. "Jakkoli je průsak cen průmyslových výrobců do spotřebitelských cen v ČR vyšší než v mnoha jiných zemích s nižším podílem průmyslu a vyšším podílem služeb v struktuře ekonomické aktivity i ve spotřebě, neočekáváme, že by aktuální růst cen průmyslových výrobců vychýlil spotřebitelskou inflaci v Česku v letošním roce od inflačního cíle České národní banky,“ doplnil Mertlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám