Hlavní obsah

MMF dočasně povede náměstek obviněného Strausse-Kahna Lipsky

Úřadujícím výkonným ředitelem Mezinárodního měnového fondu bude v nepřítomnosti obviněného Dominiqua Strausse-Kahna jeho náměstek John Lipsky. MMF to oznámil v situaci, kdy je Strauss-Kahn v New Yorku zatčen a obviněn ze sexuálního napadení.

Foto: Jim Young, Reuters

Náměstek Strausse-Kahna John Lipsky

Článek

Mluvčí fondu William Murray uvedl, že Lipsky se v neděli sejde s členy výkonné rady MMF, aby je informoval o situaci. Výkonná rada řídí každodenní operace fondu a schvaluje úvěry členským zemím.

"V souladu s běžnou praxí MMF je první náměstek výkonného ředitele John Lipsky úřadujícím výkonným ředitelem v době, kdy ten se nenachází ve Washingtonu," uvedl Murray.

Lipsky však tento týden potvrdil, že v srpnu, kdy mu končí mandát, odejde z funkce. To vyvolává obavy z možného vakua ve vedení organizace, která schvaluje zemím ohroženým krizí miliardové úvěry a nyní hraje klíčovou roli v boji proti dluhové krizi v eurozóně.

Strausse-Kahna vzala newyorská policie v sobotu do vazby kvůli obvinění, že sexuálně napadl hotelovou pokojskou. Předpokládaný kandidát v prezidentských volbách ve Francii má být ještě v neděli předvolán před newyorský soud. Newyorský žalobce jej obvinil z pokusu o znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám