Hlavní obsah

Cena bílého pečiva stoupla o desítky procent

– Praha

V tuzemských obchodech v uplynulých čtyřech týdnech vzrostla cena chleba o více než 15 procent a bílého pšeničného pečiva téměř o pětinu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů zdražují pekařské výrobky kvůli růstu cen energií a surovin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kmínový chléb za měsíc podražil o více než tři koruny na průměrných 22,66 koruny za kilogram. Kilogram bílého pšeničného pečiva prodejci nabízeli za 45,78 koruny, tedy o 7,46 koruny dráž.

Ceny pekařských surovin se v posledních měsících zvýšily o desítky procent. Například cena řepkového oleje byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vyšší o 73 procent, pšeničná mouka zdražila dokonce o 90 procent, jak připomínají pekaři a cukráři.

Ceny zvyšovala podle slov generálního ředitele Jaroslava Kurčíka během dubna druhá největší tuzemská pekárenská skupina Penam. O kolik přesně, však Kurčík neuvedl.

Konečnou cenu chleba a pečiva však určují především prodejci, přes které pekárny většinu svých výrobků dodávají. Ti kvůli silné konkurenci neradi své ceny výrazně mění.

Reklama

Výběr článků

Načítám