Hlavní obsah

Rekordní škody za květnové mrazy ovocnáři počítají ve stamiliónech

Jičín

Mrazy, které Česko zasáhly minulý týden, způsobily ovocnářům škody za stovky miliónů korun. Ztráty na úrodě budou nejvyšší za několik posledních desítek let, jak uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Foto: Josef Sus, Právo

Květnové mrazy výrazně poškodily například třešně.

Článek

Podle Ludvíka by se z tohoto důvodu mohly některé ovocnářské podniky dostat do existenčních problémů. Ovocnáři chtějí o pomoci jednat s ministerstvem zemědělství.

Velmi silně mrazy podle dosavadních odhadů poškodily na 6400 hektarů sadů, což představuje 37 procent ploch všech plodných sadů v Česku. "Úroda v nich bude minimální nebo vůbec žádná," řekl Ludvík.

Středně poškozených je asi 24 procent sadů a bez významnějších škod zůstalo asi 39 procent ploch sadů. Roční výkon českého ovocnářství se přitom v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun.

Nejhůř dopadly třešně

U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, je silně poškozena třetina ploch a na úrodě lze podle Ludvíka čekat vážné hospodářské škody.

Zřejmě nejhůře dopadly třešně, u nichž mrazy silně poškodily přes tři čtvrtiny ploch. Velké ztráty se odhadují u slivoní, hrušek, rybízu a jahod. U meruněk v severních Čechách a jahodníku mráz poškodil i samotné porosty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám