Hlavní obsah

Saab se opět zmítá v nejistotě, dohoda s Číňany padla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédskému Saabu místo radostných oslav zbyly oči pro pláč. Z dohody s čínskou automobilkou Hawtai, která měla Saab finančně podpořit, totiž sešlo. Uvedl to server BBC s tím, že čínská strana nebyla schopná získat všechna potřebná povolení.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Demonstrující příznivci značky Saab vyzývají k záchraně legendární švédské automobilky.

Článek

Majitel Saabu, nizozemská automobilka Spyker, sdělil, že bude muset hledat jiné možnosti, jak potápějící se Saab zachránit. Původní dohoda byla oznámena počátkem května a čínská automobilka se zavázala investovat 150 miliónů eur (asi 3,6 miliardy korun) do Saabu, za což měla získat 30procentní podíl.

Spyker tak podle svých slov bude pokračovat na zajištění financování v krátkodobém a střednědobém horizontu. Jednání budou proto probíhat s dalšími potenciálními partnery z Číny.

Ve hře i ruský podnikatel

Nikdo ze Spykeru ani ze Saabu se nechtěl vyjádřit k tomu, jaké dopady bude mít celá záležitost na plánované obnovení výroby. Ta se v Saabu zastavila počátkem dubna, když došly finance pro jednotlivé dodavatele.

Spyker koupil Saab za 74 miliónů dolarů (přes 1,2 miliardy korun) v lednu 2010 od americké automobilky General Motors, čímž ji zachránil před zánikem.

Podle agentury Reuters se opět ozval ruský podnikatel Vladimir Antonov, který se už dříve zajímal o vstup do ztrátové švédské automobilky. Saab loni vykázal ztrátu 218 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám