Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku se dostala na další rekord

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nezaměstnanost v Řecku pokořila další rekord, když se kvůli propadu ekonomiky a důsledkům dluhové krize dostala z lednových 15,1 procenta na 15,9 procenta. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na řecký statistický úřad (ELSTAT). Počet nezaměstnaných tak dosáhl 787 229 osob.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr financí George Papaconstantinou

Článek

Hodnota je nejvyšší od roku 2004, kdy země začal vést měsíční údaje o nezaměstnanosti. Pro srovnání, v únoru 2010 činila řecká nezaměstnanost 12,1 procenta.

„Situace na trhu práce se zhoršuje rychleji, než byly naše prognózy,“ sdělil ekonom Nikos Magginas. „Očekávali jsme, že nezaměstnanost kolem 16 procent se objeví na konci roku, ale ona může nastat už za březen,“ dodal.

Práci nejvíc hledají mladí

Nejhůře jsou postiženi mladí lidé ve věku 15 až 24 let, kde jich je nezaměstnaných přes 40 procent, ve věku 25 až 34 let je to pak téměř 20 procent.

Největší nezaměstnanost v rámci zemí platících eurem je ve Španělsku, kde v letošním prvním čtvrtletí vzrostla na 21,3 procenta, což je více než dvojnásobek průměru eurozóny. V Česku nezaměstnanost poklesla v dubnu na 8,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám