Hlavní obsah

Ekonomika v Evropě bude zrychlovat zatím mírně, Česko příští rok poroste víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Ekonomický růst v Evropě se bude letos a příští rok zrychlovat jen nepatrně. Rizikem se mohou stát dluhové krize na okrajích eurozóny, vysoké rozpočtové deficity a inflační tlaky. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtečním hospodářském výhledu pro Evropu. Ekonomický růst Česka by měl v příštím roce zaznamenat výrazné zrychlení.

Článek

Podle MMF by měly banky posílit své finance, aby je neohrozila krize v Řecku a dalších okrajových ekonomikách eura.

Ekonomický růst v eurozóně a v celé Evropské unii zůstane letos kolem loňského tempa 1,7 %. Příští rok se má v eurozóně urychlit na 1,8 % a v celé EU na 2,1 %.

Mladé tržní ekonomiky na východě kontinentu zaznamenají jako celek letos i napřesrok růst o 4,3 % po loňském tempu 4,2 % a celá Evropa zrychlí příští rok na 2,6 % z letošních 2,4 %.

Pro Českou republiku fond zachoval pro letošek únorovou sníženou prognózu 1,7 % a pro příští rok odhad výrazného zrychlení na 2,9 %. Nejsilnější růst z Evropské unie zaznamená v roce 2012 po Rumunsku Slovensko, kde se čeká zvýšení hrubého domácího produktu o 4,2 % po letošních 3,8 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám